Gå til hovedindhold

Sådan passer du bedst på dine råvarer

Opbevaring af råvarer i køleskab
Når du kommer hjem med poser fyldt med grøntsager, kød og brød, så du har mad til hele ugen, kan det være fristende at komme det meste i køleskabet, men det er ikke alt, som har det bedst i køleskabets kolde mørke. Rigtig opbevaring af dine råvarer giver bedre smag og længere holdbarhed.

Avocadoer

Moden avocado

Avocadoer er en af de frugter, som plukkes og skibes ud, lang tid før de er modne, og skal derfor modne i løbet af transporten eller hjemme på køkkenbordet. Frugten er sart og får nemt både køleskader og trykskader, som det er svært at se på overfladen. Det er først, når du skærer den op, du kan se, om den har de karakteristiske mørke pletter efter tryk- og køleskader. 

Mange opbevarer også avocadoer i køleskabet derhjemme, men også her får de det nemt for koldt, lige-som de ikke modnes. Læg dine avocadoer ved stuetemperatur i en skål på køkkenbordet – evt. sammen med nogle æbler eller tomater, som hjælper dem med at blive modne. 

Når frugten er moden, kan du forlænge holdbarheden et par dage ved at lægge dem i køleskabet, men det bedste er at nyde dem, når de er spiseklare. Smagen er desuden også mere fyldig, når frugten ikke er for kold. 

Læs også: 4 fødevarer der booster din ungdom  

Hakket kød

Hakket kød lavet til hakkebøffer

Hakket kød holder sig væsentligt kortere end almindelige udskæringer på grund af den meget store overflade, som kødet får, når det bliver hakket. Har du brug for at forlænge holdbarheden af hakket kød, kan du fryse det. Køber du kød, som ligger i en modificeret atmosfære, er det vigtigt, at du pakker det om, da det ellers kan få fryseskader. Når du skal tø kødet op, er det bedst at gøre det langsomt i køleskabet.

Tag det ud, dagen før du skal bruge det. Når kødet er optøet, har det igen en kort holdbarhed, så du kan ikke lade det stå i flere dage. Når du har tilberedt kødet, bliver holdbarheden forlænget igen, så du kan typisk gemme den færdige ret i køleskabet i 3-4 dage. Fryser du i stedet kødet efter tilberedningen, kan det holde sig to til tre måneder mere.

Rugbrød

Rubroed

Køber du brød friskt fra bageren, kan det overraske, at holdbarheden ofte er kortere end det skiveskårede fra supermarkederne, men det hænger sammen med, at brød fra bageren ofte er pakket i papirsposer, hvor det udtørrer, mens brød fra supermarkederne er pakket i plasticposer. Skal det ikke spises med det samme, skal det derfor pakkes om i en plasticpose. Har du været heldig at få et brød fra bageren, der stadig er lunt fra ovnen, skal du vente, til det er helt afkølet.

Du kan komme rugbrød i fryseren, hvis det skal holde sig længere. Er brødet blevet lidt tørt, er det i mange tilfælde muligt at gøre det lidt blødere igen, hvis du rister det let. Opbevarer du dit brød i køleskabet, bliver det hurtigere tørt, men det bremser til gengæld udviklingen af mug.

Er der kommet mug på dit brød, skal du smide det ud – det er ikke nok at skære den synlige del af, for den synlige del af muggen har en slags rodnet kaldet hyper, som ikke kan ses, men som trænger ind i brødet i modsætning til de hvide prikker, som sætter sig på overfladen.

Læs også: Hvornår er fødevarer for gamle

Æg

Æg i æggebakke

Vidste du, at Danmark er det eneste sted i verden, der har regler om, at æg skal opbevares på køl? I både Sverige og Italien har de ingen problemer med at lade æggene stå på køkkenbordet, indtil de skal tilberedes og spises. Men betyder det, at det er rent hysteri at komme æg på køl?

Kigger du på æggebakken, står der, at æggene skal opbevares ved maks. 12 grader. Det forlænger æggenes holdbarhed at være på køl, men hvis man spiser dem hurtigt, så kan de i princippet sagtens holde sig på køkkenbordet, men det vil Kirsten Høgh Fogt fra Suhrs Højskole ikke anbefale. Den kolde luft betyder, at bakterier formerer sig langsomt, og i Danmark, hvor vi tidligere har haft store problemer med salmonella, har det været en god grund til at komme æggene på køl. 

Læs også: Naturmedicin, magisk mad der helbreder

Foreningen Danske Æg gør desuden opmærksom på, at opbevaring på køl betyder, at ægget holder sig friskt i smag og konsistens i længere tid. Ud over køl så har luftfugtigheden også betydning for æggets kvalitet. Derfor er det bedst at opbevare æggene i æggebakken. Æggeskallen er nemlig gennemtrængelig, så ægget kan både udtørre og optage smag fra stærktlugtende fødevarer, men det er æggebakken med til at forhindre.

Æg kan holde sig i mange uger ved korrekt opbevaring, men ifølge lovgivningen betragtes et æg som for ”gammelt,” når det er mere end 28 dage.