Gå til hovedindhold

Sådan undgår du hovedpine af rødvin

Rød vin i vinglas
Hvorfor får man egentlig hovedpine af at drikke rødvin? Og hvordan undgår man det? Få her gode råd fra læge, Jerk W. Langer.

Undgå hovedpine af rødvin 

Hvorfor får jeg ondt i hovedet af rødvin? Det spørgsmål får jeg sommetider, senest i et supermarked mens jeg grundigt inspicerede ugens tilbud på rødvin. Jeg køber altid vin på tilbud, så man får en rimelig flaske til lidt billigere penge. Men tilbage til herren, der henvendte sig midt i etikettelæsningen: Det drejer sig ikke om tømmermænd, men derimod om en slags hovedpine, der kun udløses af rødvin. Det er forskelligt fra person til person, hvor meget rødvin der skal til, før hovedet dunker. Men det er meget mindre end den mængde, som forårsager tømmermænd. Ofte er et enkelt glas nok.

Der er flere mulige årsager til rødvinshovedpine, og derfor har vi ikke én universalløsning. Du må gå systematisk frem for at finde årsagen til netop din hovedpine.

Mange tror, at sulfitter, der er tilsætningsstoffer, ligger bag. Men dem er der lige så mange af i hvidvin, så det forklarer ikke, hvorfor netop rødvin fremkalder hovedpine. Overfølsomhed over for sulfitter kan derimod forværre astma, men det er en anden historie.

Der er heldigvis ikke noget sundhedsfarligt ved at få rødvinshovedpine, for den går altid over igen, akkurat som tømmermændene. Er du i tvivl om en bestemt flaske, kan du drikke et par mundfulde og vente det næste kvarter, hvor hovedpinen i givet fald viser sig.

Mange hilsner

Jerk W. Langer

Rødvin kan reducere fedt

Prøv dig frem

Her er nogle af de faktorer, der mistænkes for at kunne fremkalde rødvinshovedpine. Prøv dig frem og se, om du kan finde en bedre løsning end den kedelige at måtte lade glasset stå.

 

Tyramin

Rødvin kan, ligesom blandt andet gamle oste, indeholde stoffet tyramin. 

Løsning: Pas især på rødvin fremstillet på druen cabernet sauvignon. Bourgognens drue, pinot noir, er et bedre valg, da den danner meget lidt tyramin.

 

Histamin

Rødvin kan indeholde stoffet histamin, som hos følsomme personer udvider blodkarrene i hovedet og fremkalder hovedpine. Stoffet kommer fra drueskallen, som der er mest af i rødvin. 

Løsning: Tag en antihistamintablet en time før, du drikker rødvin. Kan det forebygge hovedpinen, har du forklaringen. Prøv herefter, om du kan undgå hovedpine ved at drikke et par kopper stærk te før rødvinen. Te indeholder også antihistaminer.

Gavesyre

Gavesyre kan øge mængden af signalstoffet serotonin i hjernen, og det udvider blodkarrene og fremkalder migræneagtige smerter. Gavesyre, og kendt som tannin, er den kraftige eftersmag, som virkelig kan føles i munden.

Løsning: Vælg rødvin uden gavesyre, det vil sige, at du skal holde dig fra vine fra Bordeaux og visse italienske vine. Vin lavet på shiraz-druen indeholder typisk masser af gavesyre.

 

Prostaglandiner

Hos nogle mennesker danner rødvin prostaglandinstoffer, som er smertefremkaldende.

Løsning: Tag en acetylsalicylsyretablet en time, før du drikker rødvin. Den hæmmer dannelsen af prostaglandiner. Du kan også prøve med et par kapsler omega-3-fiskeolie et par timer forinden.    

Læs mere om