Gå til hovedindhold

Sænk dit kolesterol

600.000 danskere tager kolesterolsænkende medicin, og hver 10. anslås at få bivirkninger. Ifølge Jerk W. Langer kan du faktisk gøre rigtig meget selv, inden du vælger at gå medicinens vej. Det kræver selvfølgelig ekstra overskud at ændre din livsstil, men du gør din krop en kæmpetjeneste, så er det ikke det værd? Nedenunder får du Jerks gode råd til, hvordan du selv kan sænke dit kolesterol.

Det er slet ikke så svært at sænke dit kolesterol

For højt kolesterol kan være farligt og føre til åreforkalkning, som med tiden kompliceres af blodprop i hjerte eller hjerne. I første omgang bør du forsøge med en fornuftig kostomlægning samt i det hele taget leve sundere. Dels for at sænke kolesteroltallet, dels for at øge kroppens modstandskraft over for de skader, som kolesterol kan forårsage.
 
Lever man mere antiinflammatorisk, sænker blodtrykket, holder styr på blodsukkeret, smider farligt fedt omkring maven, sover bedre, stresser mindre og får styr på rygning og alkohol, er kroppen bedre rustet til udfordringerne fra kolesterol. Også selv om det ikke lykkes at få kolesteroltallet ned.
 
I mange situationer anbefaler lægen kolesterolsænkende lægemidler såsom statiner, hvis en sundere levevis ikke er nok, eller hvis man allerede har tegn på type 2-diabetes eller hjerte-kar-sygdom. Nogle får også medicin, fordi de ikke har overskud til at rette op på hverdagens unoder.
 
600.000 danskere tager kolesterolsænkende medicin, og hver 10. anslås at få bivirkninger, typisk muskelsmerter. Hvorfor så mange mennesker giver op på forhånd og ikke prøver selv at få kolesteroltallet ned, undrer mig. Lad være med fra begyndelsen at acceptere at skulle tage medicin resten af livet.
 
Uanset om du har forhøjet kolesterol eller ej, gør du helbredet en kæmpetjeneste ved at leve mere kolesterolfornuftigt, og samtidig sænker du faren for en masse andre dårligdomme samt får det bedre i dagligdagen – det gælder både søvn, vægt, humør og hukommelse. Udelukkende bonusgevinster.
 

Gode råd

Spisevanerne er altafgørende.
Middelhavskost fyldt med grøntsager, bælgfrugter, bær, frugter, nødder, olivenolie, rapsolie, fisk, fuldkornsprodukter samt moderat med fedtfattigt kød og magre mejeriprodukter er et blændende udgangspunkt. 
 
Kostfibre
Tænk altid i kostfibre, da rugbrød, grove grøntsager og andre fuldkornsprodukter forhindrer meget af madens kolesterol i at komme ind i kroppen.
 
Spis havregryn
Havre giver dig de særlige kostfibre betaglukaner, og en stor portion havregryn eller havregrød hver morgen kan typisk mindske kolesteroltallet med 5 procent.
Prøv at putte havregryn i smoothies, frikadeller og kødboller.
 
Udskift hvedemelet 
I mange bageopskrifter kan du benytte havregryn i stedet for hvedemel. Lad eventuelt gryn­ene suge vand til sig inden eller under æltningen. Ellers kan det blive en tør omgang.
 
Tab dig
Ved vægttab går kolesteroltallet ofte samme vej. Det samme gør blodets indhold af triglycerid, som er et andet fedtstof, der helst ikke bør være for meget af.
 
Skær ned på det røde kød
Rødt kød fra okse, svin og lam indeholder meget fedt af den mættede type, som i store mængder kan øge kolesteroltallet. Der er rigelig plads til med mellemrum at glæde sig over en rød bøf af god kvalitet, men især forarbejdede kødprodukter, store mængder pålæg, bacon, pølser og den slags, bør du holde igen med. Det samme gælder store mængder fede mejeriprodukter.
 
Fedtet
Fedt, som er fast ved stuetemperatur, er kolesterolforhøjende. Det gælder bacon, smør og fedtkanter på kød.
Vælg de fedtfattige varianter, smør mindre på brødet, og benyt olivenolie, rapsolie og nøddeolier, når det passer ind.
Fjerkræ, fisk, mandler, nødder, avocado, olivenolie, rapsolie og tangprodukter indeholder kolesterolvenligt fedt. Avocado har tidligere været bandlyst, men det er forkert, for mange af fedtstofferne er af samme sunde type som i olivenolie.
 
Pektin
Æbler, druer, jordbær og citrusfrugter er rige på fiberstoffet pektin, der sænker det farlige LDL-kolesterol.
 
Spis masser bær
Bærs polyfenolstoffer er guf for kolesteroltallet, blandt andet blåbær, druer, hindbær, aronia og andre små bær.
 
Spis fisk
Fisk sænker ikke i sig selv kolesteroltallet, men når du spiser fisk, er der ofte noget andet, som du ikke spiser, eksempelvis kød.
 
Kosttilskud
Hvidløg sænker kolesteroltallet. Også som kosttilskud. Et andet godt valg af kostfibertilskud er Husk.
 
Den daglige motion 
Bevæg dig mindst en time om dagen med rask gang, cykling til arbejde, hævesænkebord på kontoret, trapper i stedet for elevatoren, gymnastik foran tv, og hvad du nu kan finde på. Den daglige bevægelse forbedrer både kolesteroltallet og den såkaldte insulinfølsomhed, som modvirker type 2-diabetes.
 
Træning
Træn flere gange om ugen med rask gang, cykling, jogging, svømning, zumba, og hvad du nu har lyst til. Det vigtigste er, at du synes, det er sjovt, og derfor bliver ved.
 
Et æg om dagen
Spis gerne et æg hver dag. Kun hvis kolesteroltallet er meget forhøjet, eller du har diabetes, bør du nøjes med op til tre æg om ugen.
 
Alkohol
En eller højst to genstande alkohol om dagen er i orden og kan endda forbedre blodets kolesterolbalance. Men drik helst ikke mere, for så kan det gå ud over blodtrykket. Og lad være med at drikke hele ugens alkoholration på én gang, for det skader.
 
Kaffe
Kaffe er bestemt tilladt. Dog kan kaffe, hvor bønnerne koges sammen med vandet, som i norsk kogekaffe, hos nogle presse kolesterol op.
 
Q10 
Oplever du generende muskelsmerter som bivirkning til kolesterolsænkende medicin af typen statin, så prøv tilskuddet Q10 i en dagsdosis på 30 mg. 
 
 
Mange hilsner Jerk W. Langer