Gå til hovedindhold

Sex er godt for din sundhed

En god nyhed til alle os der er vilde med sex – man bliver sundere af at dyrke lagengymnastik.

Sex har betydning for din sundhed

Der er vist ikke mange der vil benægte at sex er dejligt. Og når det nu er sådan, så er det jo dobbelt op på det gode, når det nu viser sig, at sex har en stor betydning for vores sundhed.
 
Vidensråd for Forebyggelse har lavet en rapport, der sætter fokus på seksualitet og sundhed og spørger man Morten Frisch, der er formand for arbejdsgruppen bag rapporten ”Seksualitet og sundhed”, så er der ingen tvivl om, at det etablerede sundhedssystem bør se mere på helheden frem for blot en blodprøve.
 
- I sundhedssystemet bør man have en rummelig opfattelse af sundhed og ikke kun fokusere på det, der kan måles i en blodprøve eller ses i et mikroskop, siger overlæge Morten Frisch.
 
 

Hvad er rapportens hovedkonklusion?

 
- At seksualitet er et vigtigt aspekt af menneskelivet, og at seksualitet og sundhed hænger tæt sammen. Det gælder begge veje. Usund levevis og sygdom kan mindske lysten og evnen til sex, og omvendt kan et tilfredsstillende sexliv gavne helbredet, forklarer han.
 

Hvad er det nye?

 
- Traditionelt har der været fokus på livsstilsfaktorer som kost, rygning, alkohol og motion. Selv om det er vigtigt, tyder meget på, at der også er sundheds- og trivselsgevinster at hente ved at inddrage seksualiteten, når sygdom skal forebygges og behandles.
 
 

Hvad sker der, ved at seksualitet overses?

 
- Forskning antyder faktisk, at seksuelt besvær kan mindske evnen til at mestre sygdom og mindske behandlingsmotivationen, så man populært sagt bliver endnu mere syg. Omvendt tyder meget på, at et velfungerende sexliv kan fungere som en »raskhedsfaktor«, der giver livsmod og ressourcer til at klare en vanskelig situation.
 
 

Læs mere om