Gå til hovedindhold

Skyr – et surmælksprodukt med stjernestatus

Med sit høje indhold af protein og lave indhold af fedt, er skyr blevet et skyhøjt hit hos mange, der gerne vil tabe sig eller bare leve sundt.

Med sit høje indhold af protein og lave indhold af fedt, er skyr blevet et skyhøjt hit hos mange, der gerne vil tabe sig eller bare leve sundt.

De seneste år er skyr blevet utrolig populært i Danmark – ikke på grund af smagen, men fordi det kan noget, de andre surmælksprodukter ikke kan. Og i dag har skyr nærmest fået stjernestatus på mejerihylderne.

Hvad er skyr?

Skyr er et traditionelt islandsk surmælksprodukt med et højt proteinindhold på 11 % og et lavt fedtindhold på ca. 0,2 %. Skyr, der i øvrigt udtales ’skir’ på islandsk, fremstilles af skummetmælk og er et syrnet mælkeprodukt, der er fast, syrligt og frisk som kvark eller græsk yoghurt, men med stort set samme kalorieindhold som i yoghurt naturel. Det der gør skyr så specielt, er altså det særlige lave fedtindhold og meget høje proteinindhold.

Skyr giver en god mæthedsfornemmelse

Det er ikke smagen af skyr i sig selv, der er blevet populær, men især indholdet af protein, da det giver en god mæthedsfornemmelse og kan være en hjælp, hvis man vil tabe sig eller holde vægten.
 
Da skyr er et surmælksprodukt, smager det surt. Derfor er producenter begyndt at fremstille skyr med smag, fx skyr med vanilje, skyr med hindbær og skyr med jordbær og kamille – mange af varianterne findes endda i portionsstørrelser, så man let kan have et sundt mellemmåltid med på farten. Når skyr er tilsat fx bær, vanilje eller andre smagsstoffer, stiger indholdet af kulhydrat ofte markant, da smagsstofferne kan suppleres med sukker.

Sådan kan du bruge skyr

Skyr kan bruges til mange forskellige retter og til alle dagens måltider – både for sig selv eller som en del af en opskrift. Mange vælger at bruge skyr, hvor de for eksempel ellers ville bruge creme fraiche.  

Skyr opskrift - 6 gode opskrifter med skyr

Skyr morgenmad - Skyr med morgenknas

Skyr med æblegranola

Skyr-koldskål med gojibær

Skyr dessert – Skyrfromage

Risengrød af skyr, hytteost og blomkål

Chokoladekage og skyr med vanilje

Toppings til din skyr

Skyr er ideel som morgenmad med sunde og lækre toppings som müsli, nødder og bær (både friske og tørret). Prøv fx honningristet müsli med en let antydning af mandler og kanel eller små, røde gojibær, der er rige på bl.a. antioxidanter.

Fra vikingetiden til mejerihylderne

Det populærere surmælksprodukt har været produceret i Island i mere end 1.000 år – altså helt tilbage i vikingetiden. Men først i 2006 kom skyr til Danmark, da Thiese mejeri begyndte at fremstille det i samarbejde med et islandsk mejeri. Men i takt med at skyr blev mere og mere eftertragter, er Arla og Løgismose også kommet på banen, så de også kan få en bid af successen.

Artiklen indeholder affiliate-links