Gå til hovedindhold

Spis aldrig rå bønner

Grønne bønner på bord
Grønne bønner er propfulde med vitaminer, men de må aldrig spises rå.

Spis ikke rå bønner

Bønner skal altid have et opkog eller på anden måde varmes op, så bønnernes indhold af lektiner, der kan give problemer som dårlig mave, diarré og opkastninger, bliver uskadeliggjort ved opvarmningen.

Vidste du det om bønner?

I de små, spæde grønne bønner, som både er billige og nemme at bruge, når du køber dem frosne, er lektinerne delvist uskadeliggjorte, da de er blancherede før frysning, men giv dem lige et par minutters opkog, så du ikke risikerer ondt i maven, når du spiser sund og nem mad. De er fulde af kostfibre, A-, B-, C-, E- og K-vitaminer og mineralerne jern, magnesium, kalium, kalk, selen og zink. Tilmed indeholder de få kalorier, hvilket giver god mæthedsfornemmelse, og B-vitaminet folat forebygger hjerte-kar-sygdomme. (AWR)