Gå til hovedindhold

Spis blåbær og undgå skader fra fed mad

Ny forskning viser, at hvis du godt kan lide fed mad og samtidig sørger for at få rigeligt med blåbær, kan det medføre lavere vægtstigning, mindske forhøjet blodtryk og give mindre inflammation.

Ny forskning viser, at hvis du godt kan lide fed mad og samtidig sørger for at få rigeligt med blåbær, kan det medføre lavere vægtstigning, mindske forhøjet blodtryk og give mindre inflammation.

Det er de vilde nordiske blåbær, der kan noget, de andre bær ikke kan! I Finland har man undersøgt blåbærs virkning på kroppen i forbindelse med indtagelse af fed mad, og resultatet er ikke til at tage fejl af – de små, blå bær forebygger forhøjet blodtryk og mindsker den betændelsestilstand (inflammation), man sædvanligvis ser hos folk, der spiser sig til en vægtstigning.

Vi ved, at blåbær er supersunde især pga. deres meget høje indhold af antioxidanter samt C-vitaminer og fibre. Men hvorfor de vilde nordiske blåbær især har en positiv virkning på kroppen ved indtagelse af fed mad, skyldes, at de er spækket med antioxidanter i form af antocyaniner, som effektivt modvirker de negative effekter af overvægt.  

Læs også: Blåbær er en supermad

200 mus på 3 forskellige diæter

For at kunne gennemføre undersøgelsen, måtte de finske forskere have hjælp fra 200 mus, der blev delt op i tre grupper med hver sin diæt; en gruppe på almindelig fedtfattig musekost, en anden gruppe på fedtrig kost og den sidste gruppe på samme fedtrige kost suppleret med frysetørrede vilde nordiske blåbær.

Forsøget viste en tydelig forskel. Den gruppe mus, der fik den fedtrige kost, tog hurtigt på i vægt og udviklede forhøjet blodtryk, insulinresistens og en let inflammation. Derimod oplevede forskerne en mindre vægtstigning, ingen forhøjet blodtryk samt et væsentligt lavere niveau af cytokiner, der fremmer inflammation, i blodet, hos de mus, der fik fed mad og blåbær.

Kvinder i overgangsalderen og frysetørrede blåbær

I norden har vi udnævnt blåbær til superbær, men også amerikanske dyreforsøg viser, at blåbær virker effektivt på mængden af mavefedt og sukkerindholdet i blodet. Desuden har ny forskning fra Florida State University vist, at kvinder i overgangsalderen kan slippe for forhøjet blodtryk, hvis de spiser frysetørrede blåbær.

Sådan får du fat i de vilde nordiske blåbær

Du kan gå på jagt efter de vilde nordiske blåbær i naturen fra juli til september, da de friske blåbær i butikkerne desværre ikke er de vilde af slagsen. Men de vilde nordiske blåbær kan heldigvis købes på frost i fx Irma (Vaccinium myrtillus). Du får nemlig travlt, hvis du skal plukke vilde nordiske blåbær, så du har nok til halvanden diciliter om dagen – frem for de lettilgængelige; 20 gram frysetørrede blåbær om dagen.

Blåbær skal blot spises, som de er, for at få mest sundhed ud af dem. Du kan også få antioxidanter i form af antocyaniner gennem hindbær, solbær, brombær, jordbær, blommer, blå vindruer, rødkål og aubergine.

(Kilde: iForm)

Læs også: Giv din kost et boost