Gå til hovedindhold

Stine har diabetes, men klarer sig nu uden insulin.

Stine Louise Dath Pradella, 43 år, fik konstateret type 2-diabetes, da hun var i begyndelsen af trediverne. Men med få kostomlægninger kan hun nu klare sig uden insulin

Diabetes dianogsen kom som en stor overraskelse 

For godt og vel 12 år siden fik Stine diagnosen type 2-diabetes. Hun havde været dårlig i en længere periode, og desuden havde hun fået eksem på begge håndflader. Derfor gik hun til lægen, som i første omgang tog en række blodprøver og testede hendes levertal. Fordi Stine ellers var sund og rask og desuden normalvægtig, overvejede hendes læge ikke, at det kunne skyldes diabetes.
Derfor var overraskelsen stor, da Stines blodsukker viste sig at være for højt, og diagnosen blev, at hun lige som tusindvis af andre danskere lider af type 2-diabetes. 
 
 
– Jeg har altid levet forholdsvist sundt med masser af grøntsager, men også fredagsslik og fødselsdagskager, fortæller Stine, som besluttede sig for øjeblikkeligt at fravælge sodavand med sukker og også skifte andre produkter ud med light-versioner, og det viste sig at være nok.
 
Faktisk var resultatet så positivt, at Stine og hendes læge besluttede, at hun kunne nøjes med at gå til en årlig kontrol, og at hun ikke behøvede at tage insulin. Men nogle år senere blev Stine gravid, og her satte sygdommen hende for alvor på prøve.  
 
– Mine slimhinder var meget sensitive, og hvis jeg bare kløede mig lidt ved næsen, kunne jeg begynde at bløde. Der skulle ingenting til, og jeg var rigtig dårlig allerede meget tidligt i graviditeten. 
 
Hendes læge konstaterede hurtigt, at årsagen var hendes diabetes. Det viste sig, at Stines blodsukker var meget højt. Derfor begyndte hun at tage insulin, og gennem graviditeten blev hendes insulinbehov større for hver uge, der gik. Og Stines datter blev født med gulsot, hvilket er en almindelig bivirkning hos børn af mødre med diabetes.   
 
Men i dag tager Stine ikke længere insulin. Hun får to forskellige slags diabetesmedicin samt noget kolesterol-nedsættende medicin, som udelukkende skal forebygge blodpropper.  
 

Træt og udkørt

Der er flere i Stines nære familie, som lider af diabetes, og derfor er Stinne særligt opmærksom på, at hendes 5-årige datter ligeledes kan få diabetes med alderen.  
 
– Vi taler meget om, at det er vigtigt, man spiser ordentligt, og at man får dyrket motion. På et tidspunkt skal hun også vide, hvad hun skal gøre, hvis hun er alene med mig, og jeg pludselig falder om og skal have medicin. 
 
Foruden kostændringerne er Stine også begyndt at dyrke mere regelmæssig motion. Hun løber ca. fem kilometer to dage om ugen, ligesom hun også går til pilates en gang om ugen. 
 
– Men selv om jeg tager mig godt af min diabetes, så er jeg mere træt og udkørt end tidligere. Jeg har brug for min søvn og for at kunne lægge benene op, når jeg kommer hjem fra arbejde. Det kan ikke altid lade sig gøre, og så bliver det en ond cirkel. 
 
Derfor har Stine lavet en aftale med sit arbejde om, at hun skal kunne trække sig tilbage i 5-10 minutter, hvis det er nødvendigt, ligesom hun også får lov til at arbejde hjemme, når der er behov for det. 
 
– I perioder har jeg svært ved at overskue hverdagen. F.eks. hvis min datter er syg, eller der er ekstra travlt på arbejdet. Det er ting, som andre bare tager med. Det har jeg sværere ved at overskue, fordi jeg bliver rigtig træt. Så bander jeg over min diabetes og tænker øv. Heldigvis er min mand god til at klappe mig på skulderen og fortælle mig, at jeg gør, hvad jeg kan. 

Fakta om diabetes i Danmark

  • 320.545 danskere har diabetes.
  • 200.000 danskere ved endnu ikke, at de har type 2-diabetes.
  • 750.000 danskere skønnes at have forstadie til diabetes (prædiabetes.)
  • 1 ud af 18 danskere har diabetes.
  • I gennemsnit får 79 danskere hver dag konstateret diabetes.
  • Antallet af diabetikere er fordoblet på 10 år. 
  • Type 2-diabetes udgør ca. 80 procent. 
  • Kønsfordelingen af diabetikere er ca. 50/50. 

 

Kilde: Diabetesforeningen.dk