Gå til hovedindhold

Supersunde nødder beskytter mod diabetes

Nødder har ufatteligt mange sundhedsfordele og kan blandt andet nedsætte din risiko for type 2-diabetes. Her kan du se fordelene ved seks forskellige typer af nødder.

En håndfuld valnødder hver dag nedsætter din risiko for type 2-sukkersyge ganske betydeligt, rapporterer forskerne i fagtidsskriftet Journal of Nutrition. De har gennem 10 år fulgt 138.000 kvinder i en stor befolkningsundersøgelse.

Det spændende er, at risikoen for type 2-diabetes faldt med 24 procent hos de kvinder, der spiste mindst 10 gram valnødder om dagen. De valnøddespisende kvinder levede generelt også sundere, idet de vejede mindre, spiste flere fisk og motionerede mere. Men selv når forskerne tog hensyn hertil i den statistiske analyse, betød nødderne altså en hel masse i sig selv.

Nødder har ellers været noget ildeset, især i slankekure, på grund af det høje fedtindhold. Men forskerne lærer hele tiden, og nu ved vi, at man ikke skal lade sig snyde af nøddernes mange fedtkalorier. De er nemlig ”fede på den fede måde”, som du kan læse her på siden, og derfor meget sundere, end mange er klar over.

Derfor kan du med god samvittighed benytte nødder i den daglige madlavning. Put dem på havregrynene i stedet for sukker. Giv dem til ungerne som snacks i madpakken. Spis dem som et hurtigt mellemmåltid og til at peppe salaten op med.

Her kan du læse om seks supersunde nødder:

Valnødder

Indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer, der svarer til olivenolie. Valnødder giver dig også den særlige fedtsyre ALA, som kroppen selv omdanner til fiskeolier. På den måde er nødder en fin genvej til de supersunde fedtsyrer.

Valnødder dæmper betændelsesprocesser i kroppen og gør herved åreforkalkning mindre farlig. De forbedrer også blodets indhold af det gode HDL-kolesterol, mens det farlige LDL-kolesterol falder.

Hasselnødder

Har det højeste indhold af B-vitaminet folsyre, som kan forebygge fosterskader under graviditeten. Måske sænker folsyre også faren for blodpropper, demens og depression.

Desuden er hasselnøddens kalium, magnesium og calcium med til at sænke blodtrykket.

Mandler

Indeholder kostfibrene, der blokerer for optagelsen af en del fedtstoffer. Derfor mætter de godt og kan indgå i en kaloriefornuftig kostplan, selv om de på papiret er ret kaloriefyldte.

Mandler er en god kilde til vitamin E, som beskytter vores celler mod farlig iltning og blandt andet sænker faren for demens.

Ret beset er mandlen ikke en nød, men en frugt.

Peanuts

Har et lavt glykæmisk indeks, hvilket på dansk betyder, at kulhydraterne optages langsomt i kroppen. Så svinger blodsukkeret ikke, hvorfor peanuts mætter godt.

Resveratrol er et spændende stof i peanuts, der også findes i rødvin, og som formentlig beskytter mod hjertesygdom samt måske også aldring.

Peanuts er botanisk set heller ikke nødder, men bælgfrugter ligesom bønner og ærter.

Husk, at saltede peanuts ikke er nær så sunde, da saltet kan presse blodtrykket op.

Pistacienød

Med den grønlige farve er fyldt med antioxidanten lutein, som beskytter øjets skarpe syn mod solens ultraviolette stråler.

Lutein sænker også faren for aldersrelateret makuladegeneration, bedre kendt som pletter og forkalkning på nethinden, der er den hyppigste årsag til, at mange ældre mister læsesynet.

Endelig sænker pistacienødder kolesteroltallet.

Pekannødder

Har et af de højeste indhold af antioxidanter i planteverdenen.

Pekannødder forhindrer blodets farlige LDL-kolesterol i at danne åreforkalkning og forebygger dermed blodpropper. Pekannødden er også fuld af fytosteroler, som sænker kolesteroltallet.

Læs mere om