Gå til hovedindhold

Test: Er du afhængig af sukker?

Har du svært ved at undvære søde sager, og tænker du dagligt på slik og godter? Så er du måske afhængig af sukker. Tag testen her og find ud af det!

Er du afhængig af sukker?

Sukker du efter sukker? Bare rolig, vi har masser af gode råd mod sukkertrangen her på siden. Start med at teste dig selv for om du er afhængig af sukker - og find links til sukkerstop i bunden af artiklen. 

Svar enten ja eller nej til nedenstående spørgsmål og tæl til sidst dine svar ja- og nej-svar sammen og læs resultatet længere nede.

Har du det seneste år...

1. Spist flere søde sager, end du havde håbet på?
 
2. Forsømt nogle af dine daglige pligter, fordi du var kommet til at spise for meget sødt?
 
3. Følt, at du vil eller har brug for at ændre din måde at spise søde sager på?
 
4. Nogensinde været helt optaget af tanken om, hvornår du skal spise eller købe søde sager?
 
5. Fået klager fra familie eller venner over, hvor mange søde sager du spiser?
 
6. Brugt søde sager til at ændre på, hvordan du har det?
 
 

Resultat

0-1 ja-svar: Du har ingen problemer med søde sager. Du påvirkes ikke følelsesmæssigt af søde sager. Selvfølgelig kan det være rart af og til med lidt sødt, men det er det. Du kan stoppe midt i desserten, fordi du er mæt. Eller spise et lille stykke chokolade uden at tænke på det. Søde sager er helt uspændende for dig og ikke specielt lokkende.
 
2-3 ja-svar: Du har helt sikkert et skadeligt forbrug, men er ikke afhængig. Af og til spiser du for mange søde sager, fordi du er stresset, træt, ked af det eller bare keder dig. Men når du har syndet i en til to dage, får du det så dårligt af alt det søde, at du uden problemer går tilbage til dine sunde vaner. Du har kontrol over det og får ikke ”tømmermænd”. Sløser du ofte med maden, kan det være en idé at tænke lidt mere over, hvad du spiser. Måske kan du gøre noget andet, når du bliver lækkersulten, gå en tur, gå i svømmehallen eller se en film.
 
4-6 ja-svar: Du er med stor sandsynlighed sukkerafhængig. Sukkertrangen er så stærk, at du føler dig tvunget til at give efter, og når du først er begyndt, har du svært ved at stoppe. Du må også hele tiden spise større mængder for at opnå samme effekt. Forsøger du at lade de søde sager være, bliver du stresset og får abstinenser. Du bruger en stor del af din tid på at tænke på, hvad du skal spise, og du prioriterer at spise søde sager fremfor at lave forskellige aktiviteter. Sukkerafhængighed er en uhelbredelig sygdom, men den kan håndteres med de rette værktøjer.