Gå til hovedindhold

Timian - sådan kan du bruge det

Tak til timian, der kan meget andet end at peppe vores retter op i køkkenet.

Tak til timian, der kan meget andet end at peppe vores retter op i køkkenet.

Timian var en af grækernes foretrukne urter, når der skulle brændes røgelse af i kirkerne. Og i dag er timian stadig en af de urter, du skal være opmærksom på. Både hvis du gerne vil have lidt mere energi, men så sandelig også, hvis du har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.

Timiante fremmer dannelsen af et beskyttende lag af slim på slimhinderne. Og smart nok bevirker den æteriske olie i timian samtidig, at slimet fortyndes, så det er nemt at hoste op.

Den æteriske olie indeholder blandt andet thymol og carvecrol. De stoffer, der giver den helt specielle duft af timian, og de har desuden æren og ansvaret for mange af de gode virkninger.

Timian er altså andet og mere end en velsmagende krydderurt. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad.

Læs også: Krydderurter gør godt

Sådan bruger du timian

• Til en kande velsmagende timiante skal du bruge en liter kogt vand, en håndfuld friske timianstilke eller en spsk tørret timian. Lad teen trække mindst fem minutter. Når teen er drikkeklar, kan du tilsætte en spsk god honning eller lidt friskpresset citron. Begge dele virker ekstra godt for immunsystemet. Brug også teen som gurglemiddel, hvis du har halsbetændelse.

• Hvis du lider af parodentose, kan du gurgle ren timiante et par gange om dagen. Antioxidanterne i timian forhindrer, at bakterier sætter sig fast på dine tandhalse.

• Er du heldig at have et stykke jord, hvor du dyrker forskellige grøntsager, kan du med fordel plante timianbuske rundt om den. Timian ser ud til at tiltrække bier og andre gode insekter, men snegle og andet kan ikke lide duften.

• Brug den koncentrerede, æteriske olie fra timian i en duftlampe for at styrke dine luftveje. Eller tilsæt et par dråber i vandet, når du gør rent. Det er stærkt bakterie- og svampedræbende.

Tørret timian er som bekendt også velegnet til madlavning. Både firsk og tørret timian er velduftende med en krydret, aromatisk smag. 

Prøv denne opskrift: Linser med rodfrugter i timian

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs mere om