Gå til hovedindhold

Tjek datoen: Hvornår er fødevarer for gamle

Kender du forskel på datomærkerne på mad og ved du hvornår maden er for gammel og klar til skraldespanden? Bare rolig du er ikke den eneste. Derfor har vi lavet et overblik over, hvornår du stadig kan spise maden og hvornår den skal smides ud

Hvert år bliver der smidt flere tons mad ud i skraldespanden rundt om i de danske hjem. Og i mange tilfælde er det madvarer der faktisk stadig kan spises. Men datomærkningerne forvirrer og derfor opstår tvivlen. Er du også i tvivl om hvornår fødevarerne kan blive i køleskabet og hvornår de skal smides ud? Læs med her, hvor vi giver et overblik.

”Sidste anvendelsesdato” betyder, at maden skal smides ud efter denne dato, da du kan blive alvorligt syg af at spise den.  

”Mindst holdbar til” eller ”Bedst før” betyder begge, at maden, uåbnet og korrekt opbevaret, godt kan spises efter denne dato. Det kan dine sanser afgøre.

Se på maden

Er der mug – smid maden ud. Selv en lille mugplet kan have spredt skimmelsvampe langt ind i fødevaren. Det er ikke nok at skære mugpletten væk.

Råd i f.eks. en peberfrugt kan godt skæres væk, og resten kan spises.

Mad, der er misfarvet, slimet eller harsk, bliver du som udgangspunkt ikke syg af.

Lugt til maden

Mad, der lugter surt, harskt eller uappetitligt, bør du ikke spise. 

Smag på maden

Hvis maden dufter og ser fin ud, så smag på lidt af den. Smager den fint, er den i orden.

Smager maden dårligt, skal du smide den ud.

Relaterede artikler

Læs mere om