Gå til hovedindhold

Vægttab – Sådan bliver du sund og slank for altid

Et varigt vægttab er opnåeligt, hvis du er klar til at fokusere på andet end din kostplan. Din livsstil skal kigges efter i sømmene for at få succes med et varigt vægttab.

Et varigt vægttab er opnåeligt, hvis du er klar til at fokusere på andet end din kostplan. Din livsstil skal kigges efter i sømmene for at få succes med et varigt vægttab.

Du kan måske nikke genkendende til, at vægttabet begynder rigtig godt – kiloene rasler af i takt med at motivationen stiger. Pludselig stopper ’festen’, motivationen forsvinder og kiloene sniger sig på igen.

Det vigtigste for at få et vægttab til at virke – også på længere sigt, er, at du skal ændre så lidt som muligt i dine vaner. Altså finde en måde at tabe dig på, som du kan se dig selv leve efter – også når den nye vægt er nået. Det kan måske lyde lidt uhåndgribeligt, men det er sandt og mange gange den største udfordring ved et vægttab, for hvor skal du starte?

Læs også: Holder din slankekur kun i 5 dage?

Sund mad og varigt vægttab

Sund mad, med ikke alt for mange kalorier, er af afgørende betydning, når du er i gang med et vægttab. Et vægttab er en livsstilsændring. Er du overvægtigt, er det fordi, du spiser flere kalorier end din krop har brug for. Så når du skal i gang med dit vægttab, skal du spise færre kalorier end din krop har brug for, så går den ind og tærer på de ekstra energidepoter, som er din ekstra fedtmasse. Sund mad i en passende mængde er altså vigtig, for at et vægttab er muligt.

Når du har fundet den slankekur, der passer til dig, og principperne er på plads og vægttabet er opnået, så går vedligeholdelsesprocessen i gang – og det er her, du skal prøve at fokusere på din livsstil. Udfordringen er, at vi typisk har nemt ved at følge en firkantet kostplan i en periode, da vi på den måde ikke skal forholde os til andet. Vi kan groft sagt tage ’hovedet under armen’ og blot ’følge med’ og lade andre bestemme. Udfordringen opstår som sagt, når vægttabet ER opnået. Den pågældende kostplan har nemlig ikke alene noget at gøre med den livsstil, du er nødt til at holde fast i for at bevare vægttabet.

Sådan opnår du et varigt vægttab

For at sikre dig, at dit vægttab ikke bare bliver en periode i dit liv, må du udfordre dig selv i at inddrage alle aspekter af dit liv, som vil påvirke dig. Du må tænke i planlægning, opstilling af succeskriterier, tætte relationer som familie og venner, sygdomsperioder, arbejdspres osv. Det kan også være en god øvelse fx at spise ’det rigtige’ i kantinen sammen med dine kollegaer, at købe ind og ikke lade dig friste af det forbudte, og at være til fest, hvor der indgår fristelser som snacks, dessert og alkohol osv.

Læs også: Guide til 5:2 Kuren

7 gode råd til et varigt vægttab

Til dig, der vil have succes med et varigt vægttab, får du her gode råd med på vejen:

● Opstil succeskriterier for dit vægttab og vægttabsproces
● Opstil succeskriterier for din vægtvedligeholdsproces
● Definér, hvad sund livsstil er for dig
● Definér, hvordan dine relationer skal inddrages/ikke inddrages i din proces
● Lav en plan for, når du spiser ude eller sammen med andre
● Forstå din biokemi − hvilken mad mætter, øger din forbrænding og stabiliserer din krop
● Træn dig selv i madplanlægning og madlavning

Kilde: Altfordamerne.dk

Læs mere om