Gå til hovedindhold

Vidste du, at kroppen har en indbygget ‘badevægt’?

Stillesiddende arbejde er forbundet med både fedme og sygdom. Nu mener forskere i Göteborg at have fundet kroppens indbyggede ‘badevægt’, som de håber, kan hjælpe os i kampen mod overvægt.

Det 21. århundredes mennesker har i mange tilfælde et meget stillesiddende liv, og det har sin pris.

Risikoen for at blive overvægtig er mere end dobbelt så stor, hvis man sidder meget ned og er fysisk inaktiv. Forskning peger også ifølge Folkhälsomyndigheten på, at stillesiddende arbejde kan lede til en række andre sygdomme og i værste fald for tidlig død.

Men nu håber forskerne i Göteborg at have gjort nogle opdagelser, som kan føre til en helt ny vinkel i forhold til fedmeforskning.

Forskere ved Sahlgrenska Akademin mener at have fundet en indbygget ‘badevægt’, som kan hjælpe os med at holde den slanke linje.

– Kort sagt har vi opdaget, at det virker, som om kroppen har sin egen ‘badevægt’. Kroppens vægt registreres i benene. Der sendes et signal til hjernen om, vi skal spise mindre eller mere for holde en konstant vægt, siger John-Olov Jansson, professor ved Sahlgrenska Akademin på Göteborgs Universitet, i en pressemeddelelse.

Kan danne grundlag for nye lægemidler

Da kroppens ‘badevægt’ ikke er konstrueret til et stillesiddende liv, opstår der ifølge forskerne et kostproblem.

– Vi tror, at når man sidder meget ned, registrerer den indbyggede ‘badevægt’ alt for lidt i forhold til den faktiske kropsvægt. Det fører til, at man spiser mere og tager på, siger professor Claes Ohlsson ved Sahlgrenska Akademin på Göteborgs Universitet.

I studiet lod forskerne fede gnavere blive endnu tungere ved at påmontere forskellige vægte. Effekten viste sig at være udtalt i flere henseender. Dels tabte dyrene sig næsten lige meget, som deres vægt var blevet øget ved hjælp af vægtene, dels blev deres fedtmasse mindre, og deres blodsukkerniveauer blev bedre.

– Opdagelsen kan øge vor forståelse for, hvordan fedme opstår og i forlængelse af det også danne grundlag for nye lægemidler, siger John-Olov Jansson.

Læs mere om